ZAHRADNICKÉ PRÁCE V ZÁŘÍ
03.09.2012 19:40Už nám začínají větší teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a tak provádíme:
- končíme s bezpečnostním nebo zdravotním řezem ořešáků. Rozhodnutí, jestli letos řez ještě udělat, či nikoliv záleží na aktuální kondici stromu a hlavně na poloze, ve které strom roste. Ve vyších polohách a nebo tam, kde již pomalu opadává listí ze stromu a letorosty již mají ukončený růst, raději z řezem počkáme do příštího roku na období červen - srpen. V teplejších lokalitách a u stromů, které ještě nemají ukončený růst letorostů, můžeme ještě řez cca do poloviny září provádět. Pozdější termín řezu je ze zdravotního hlediska pro ořešák nevhodný.
- v teplých lokalitách udržovací (základní) řez peckovin. V tuto dobu ještě můžeme řezat třešně, višně, meruňky a slivoně.
- S větším řezem broskvoně raději počkáme na období květu. V této době lze zkrátit letorosty, které již mají diferencované květní pupeny.
- na začátku září v teplých lokalitách provádíme poslední přeroubování ovocných stromů. Podle množství mízy a tloušťky větve volíme metodu roubování za kůru nebo Tittelův způsob. U tenčích větví nebo při přeroubování stromku použijeme obyčejnou nebo anglickou kopulaci, případně roubování na kozí nožku.
- podpírání větví s plody, aby se větve případně mladé stromky nerozlámali. Podpíráme hlavně stromy, které mají křehké dřevo a to hlavně meruňky a slivoně.
- vysázení nových sazenic jahodníků bezvirózní uznanou sadbou.
- sklizeň ovoce, a to hlavně švestek, stolních hroznů, lískových oříšků a netradičního ovoce (dřín, šípek, oskeruši a pod.)
- vykopáváme a likvidujeme stromy napadené šarkou. Nejčastěji bývá na slivoních, ale i na meruňkách či broskvoních.
———
Zpět